Çene cerrahisinin en basit işlemi diş çekimidir. Gömülü dişlerin çekimleri ise normal dişlerden biraz daha zordur.
Bazı kişilerde yer darliğina baglı olarak, alt yirmi yaş dişleri veya köpek disleri kemiğin içerisinde kalarak sürme islemini tamamlayamaz. Bu gibi hallerde, disin etrafindaki kese kemik içerisinde kalirsa zamanla patolojik bir hal alir ve enfeksiyonlara sebep olabilir; hatta, kist veya tümöre dönüsebilir.
Bu gibi problem çıkarma potansiyeli olan dişlerin, bir çene cerrahi tarafından çıkartılması gereklidir. İşlem lokal anestezi veya hastane koşullarında genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Cerrahi işlemlerden korkan bireylerde, sedasyon uygulamasıyla hastanın işlemi hiç hatırlamaması ve daha rahat olması mümkündür.
Bu ameliyatlarla, ağız içi yumuşak dokulardaki anomaliler tedavi edildiği gibi, çene kemiğinin aşırı derecede azaldığı hallerde hastanın bir başka yerinden alınan kemik veya yapay kemiklerle normal yapı kazanılmaya çalışılır. Dişsiz ağızlarda da kemik çıkıntıları düzeltilerek hareketli protezler için daha elverişli konturlar oluşturulabilir.
Özellikle üst çene arka dişler, maksiller sinüslerle komşuluklarından dolayı, enfeksiyonları halinde veya çekimleri sırasında sinus açılımlarına sebep olabilir. Açık sinüsler enfeksiyona neden olacağından mutlaka tedavi edilmelidir.
Üst çene arka dişlerinin çekiminden sonra zaman içinde maksiller sinüsün sarktığı ve diş implantı için yeterli kemik olmadığı durumlarda, cerrahi olarak sinüsler tekrar eski pozisyonuna taşınabilir (sinus lifting). Bu işlemden minimum 4 ay sonra implant yerleşimi için yeterli kemik elde edilebilmektedir.
Gerek kişinin bağışıklık sisteminin bozulması, gerekse sigara, alkol, asitli yiyecekler veya hatalı bir protezin yumuşak dokuları uzun süre tahriş etmesi sonucu ağzın pembe dokuları zedelenir, yer yer kalınlaşma ve renk değişikliği gösterir. Bazı şartlar altında kansere dönüşebilme yeteneklerinden dolayı, bu prekanseröz (kanser öncesi) lezyonlar çene cerrahı tarafından izlenmeli, gerekli hallerde cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Vücudun diğer bölgeleri gibi ağız ve çenelerde de iyi huylu veya kötü huylu tümörler oluşabilir. Bunlar ya ağız içindeki yumuşak dokularda sigara vb. olumsuz etkileri ile değişikliğe uğraması sonucu veya diş ve dişi oluşturan yapıların dönüşümü sonucu ağız ve çene bölgesinin tümörleri oluşur. Bu tümörler yine bir çene cerrahı tarafından çıkartılmalıdır. Tümör cerrahilerinden sonra kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları ile devam edilebilir.
Sosyal Medya