Periodontoloji, dişin çene kemiğine tutunmasını sağlayan dokuların sağlığı ve hastalığı ile ilgilenen dişhekimliği dalıdır.
Dişin kök yüzeyini kaplayan ve sement olarak adlandırılan özelleşmiş bir doku, dişin çene kemiği içinde oturduğu yuvayı oluşturan alveol kemiği, bu iki dokunun arasındaki özelleşmiş bir bağlantı mekanizması olan periodontal ligament ile bu dokuları örten dişeti periodontolojinin tedavi alanıdır.
Dişeti dişe ağzımızda gördüğümüz yerde yapışmaz. İçe doğru kıvrılır ve bir duvarını dişetinin, bir duvarını dişin oluşturduğu ve cep olarak adlandırılan anatomik bir yapı meydana getirir. Cep derinliği 3 mm’ye kadar sağlıklı kabul edilir. Daha derinleştiğinde hastalığa alt yapı oluşturabileceğinden müdahale gerektirir. Cep derinliği, adı periodontal sond olan ve ucunda milimetrik çizgiler ulunan el aleti yardımıyla ölçülür.
Hepimizin ağzında bakteriler bulunur ve bunların sayısının sıfırlamak mümkün değildir. Bu bakteriler dişler ve protezler gibi ağızdaki sert dokuların üzerinde birikerek bir tabaka oluştururlar. Bu tabaka plak olarak adlandırılır. Dişeti hastalıkları ve diş çürüklerinin nedeni plaktır. Dişlerimizi düzenli olarak fırçalamamızın nedeni bu plak tabakasını uzaklaştırarak hastalığın nedenini ortadan kaldırmaktır. Plak gerekli şekilde uzaklaştırılamazsa diştaşına dönüşür.
Dişeti iltihabı, vücudun plak tabakasına karşı verdiği yanıttır. Plak düzgün ve düzenli bir şekilde uzaklaştırılamazsa dişeti iltihabına neden olur. Buradaki iltihap halk arasında kullanılan ve cerahat, irin anlamındaki iltihap değildir. Dilimize çok yerleşmiş olmasa da yangı anlamına gelir. Dişeti kanaması ilk ve en önemli dişeti iltihabı bulgusudur. Ağızda meydana gelen hiçbir kanama doğal, sağlıklı ve ya normal değildir. Mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Dişeti hastalığının başlangıcı olan dişeti iltihabı tedavi edilmezse ilerleyip dişin destek dokularında, özellikle de dişi ağızda tutan çene kemiği kısmında erimeye neden olabilir. Bu durum periodontitis olarak adlandırılır. Periodontitis yavaş ya da hızlı ilerleyebilir. Dişlerde sallanma, yer değişikliği, aralanma, dişeti çekilmesi akla gelen ilk bulgulardandır.
Dişetinin ağızda bulunması gereken seviyede değil, daha kökucu yönüne doğru konumda yer alması dişeti çekilmesi olarak adlandırılır. Dişeti çekilmelerinin bir çok nedeni olabilir. Klinikteki önemi, soğuk hassasiyetine neden olması, çürüğe yatkınlık sağlaması ve estetik sorunlara neden olmasıdır.
Dişetinin ağızda bulunması gereken seviyede değil, daha çok diş üzerine doğru büyüdüğü durumlardır. Bazı ilaçlar, ağız solunumu, periodontitis, bazı genetik hastalıklar dişeti büyümelerinin nedenlerindendir.
Bazı cilt hastalıkları ilk bulgularını ağızda ve özellikle de dişetinde verir. Dişetlerinde soyulma, ağızda sık sık yara çıkması, acı ve sıcak besinlerde dişetlerinde yanma bu hastalıkların bulgularının bazılarıdır. Sıklıkla dişeti hastalığı ile karıştırılan bu durum aslında dişhekimi değil cilt hekimi tarafından tedavi edilmelidir.
Sosyal Medya