6 ayda 1 mutlaka diş hekiminize kontrol için uğramalısınız. Yapılan muayene sırasında diş taşı oluşmuşsa profesyonel olarak temizlenmesi gerekir. Diş hekiminiz, size doğru hijyenin nasıl sağlanması gerektiğini öğretecektir. Bu sayede, diş taşı oluşumunun önüne geçmek mümkün olabilir.
Diş plağının diş yüzeyinden temizlenebilmesi için, mekanik olarak süpürülmesi gerekir. Diş ipi, diş aralarının temizliğinden çok, sağlıklı diş etlerinde de bulunan diş eti cebinin temizliğinde önemlidir. Özellikle, ağız içindeki restorasyonların temizliğinde hiçbir cihaz ya da ürün, diş ipinin yerini tutamaz. Ağız duşları ya da ağız yıkama solüsyonları, diş fırçası ve diş ipi ile mekanik temizlik yapıldıktan sonra, korucu olarak önerilir; hijyenin daha uzun devam etmesini sağlar.
Öncelikle fırçalama ve ip kullanımını doğru yapıp yapmadığınızı kontrol etmek gerekir. Bunun için ağız bakımı ile ilgili yazımızı okuyabilir, hekiminizden size uygulamalı olarak doğru hijyen eğitimi alabilirsiniz. Ağızda hijyeni engelleyen eski ya da hatalı bir restorasyon varsa değiştirilmelidir. Bununla beraber, tükürük yapınızın genetik olarak pH değerinin normalin altında olması ya da çok fazla asitli içecek tüketimi diş minesinin erozyona uğrayarak zayıflamasına neden oluyor olabilir. Bir başka neden de, dişlerinizin minesindeki doğuşsal bozukluklar olabilir. Mine, yapısındaki zayıflık nedeniyle “koruyucu kalkan” görevini yerine getiremiyor olabilir. Diş hekiminiz, koruyucu uygulamalarla veya doğru beslenme alışkanlığı kazanmanıza destek olarak, çürüklerle mücadele edebilir.
Dişlerinizi sert ve bastırarak fırçalamanız, mine tabakasında aşınmaya neden olur. Benzer şekilde, beyazlatıcı bazı macunların içinde, daha fazla aşındırıcı bulunur. Aşınan mine yüzünden, dişlerde hassasiyet ve mine altında bulunan, daha sarı renkte olan dentin dokusunun renginin baskın olmasına neden olur. Eğer dişlerinizde kalıcı beyazlık istiyorsanız, hekiminiz uygun beyazlatma yöntemleri uygulayabilir.
Mümkün olan her durumda, planlı gebeliklerde diş hekimi muayenesinden geçmeli ve yakın dönemde problem çıkarması muhtemel durumları tedavi ettirmelisiniz. Bununla beraber, hamilelikte, dişlere müdahale edilebilecek en uygun dönem, 2. trimesterdir (4-5-6.aylar). Bu süreçte, gebeliği riske atmayacak anestezik maddeler ve ilaçlar kullanılarak ertelenemeyecek her türlü diş tedavisi yapılabilir. Müdahale edilmeden önce, doktorunuzdan yazılı konsültasyon istenmelidir.
Hayır. Kanal tedavisi, dişte bir enfeksiyon olduğu durumlarda, dişin içindeki iltihabın temizlenmesi ve ölmüş sinirlerinin alınması işlemidir. Çok nadir olarak, protetik olarak yeterli tutuculuk sağlanamadığında ya da dişin pozisyonu proteze engel oluyorsa, canlı dişlerde de kanal tedavisi uygulanması gerekebilir; ancak bu rutin bir uygulama değildir.
Diş röntgenleriyle alınan radyasyon miktarı, günlük hayatımızda kullandığımız telefon, bilgisayar ve mikrodalga gibi elektronik cihazlardan alınan toplam radyasyondan daha azdır. Dolayısı ile tedavi sırasında ya da yıllık kontrollerde alınması gereken diş röntgenlerinin sağlığınıza zararı yoktur.
Dişler ve diş etleri yüz estetiğinin en belirgin parçalarındandır. Estetik diş uygulamalarıyla yapılan gülüş dizaynında, yaşın ilerlemesine bağlı oluşan renk bozulmaları düzeltilebilir. Diş kayıpları ve aşınmaya bağlı dikey boyutta azalma ise, dudak dolgunluğunu azaltabilir, ağız çevresinde yaşlı görüntüye sebep olacak çizgiler oluşturabilir. Yapılacak estetik kaplamalar, kişinin kaybedilmiş fonksiyonunu yerine getirirken, daha genç görünmesini sağlayabilir.
Bununla beraber, genç erişkinlerde de dişlerdeki düzensizlikler, ufak dokunuşlarla düzeltilerek, kişinin özgüveni yerine getirilebilir. Estetik gülüşün, yaşı ve cinsiyeti yoktur.
Her 20 yaş dişinin çekilmesine gerek yoktur. Çenede yeterli yer olduğunda ve sürmesini tamamlamışsa, diğer dişler gibi fonksiyon göreceğinden çekilmez. Ancak, yarı sürmüş 20 yaş dişleri hijyeni sağlamakta problem teşkil edeceğinden dişetinde apse oluşturabilir, önündeki dişte çürüklere neden olabilir. Bu nedenle mutlaka çekilmelidir. Tamamen gömülü 20 yaş dişleri yılda 1 alınacak panoramik röntgen ile takipte tutulmalı, gerek duyulduğunda çekilmelidir.
Büyüme gelişimi tamamlanmış ve sistemik olarak sağlıklı ya da hastalığı kontrol altına olan her birey implant yaptırabilir. İmplant ile her yaşta yaşam kalitesi arttırılabilir.
Hayır. Beyazlık etkisi, bireyin renkli içecekleri tüketme sıklığına bağlı olarak 2-5 yıl arası devam eder. 1-2 yıl sonra renkte ufak bir geri dönüş hissedildiğinde, ev tipi düşük konsantrasyon jelleri kısa süre kullanarak ilk günkü beyazlığa tekrar ulaşmak mümkündür.
Diş hekimi kontrolünde uygulandığı sürece, dişleri beyazlatmanın hiç bir zararı yoktur. Markette ya da internette satılan beyazlatma cihaz ya da ajanlarının içeriği kesin olarak bilinmediğinden asla kullanılmamalıdır. Beyazlatma işlemi sırasında uygulanan jeller, yan etki olarak en fazla 1-2 gün hissedilen bir diş hassasiyetine sebep olabilir.
İmplantlar, doğru planlandığında, bir ömür boyu kullanılabilirler. Yine de implantların ömrü birçok etkene bağlıdır. Bunların en önemlisi de implantların bakımıdır. Tedavi sonrasında, implantlarınızı da doğal dişleriniz gibi çok iyi temizlemeli ve rutin kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Diş hekimini hijyen için özelleşmiş fırça ve ipler tavsiye edecektir.
Pratik uygulamada bu mümkündür. Yine de uzun diş boşluklarında her diş için implant uygulaması gerekli değildir. Stratejik yerleştirilmiş daha az sayıda implant üzerine köprüler yapılarak da bütün dişler geri kazandırılabilir.
Diş hastalıkları, vücudun diğer yerlerindeki hastalıklardan farklı olarak sadece ilaçla tedavi edilemez. Dişte ağrıya sebep olan etken ortadan kaldırılmalı ve mutlaka mekanik müdahale yapılmalıdır. Bu nedenle, dişiniz ağrıdığında, en kısa zamanda diş hekimine gitmelisiniz.
Sabahları uyandığınızda hissedilen ağız kokusu fizyolojiktir ve gece boyu sindirim yolunda biriken gazla nedeniyle herkeste olabilir. Bir şeyler yenildiğinde kendiliğinden geçecektir. Ancak bunun dışında, gün boyu devam eden ağız kokusunun nedeni bulunmalı ve ortadan kaldırılmalıdır. Ağız kokusunun kaynağı %90 ağız ve diş kaynaklıdır. Bu nedenle, ilk yapılması gereken ziyaret diğer tıbbi branşlardan önce diş hekimine olmalıdır.
Bunun birçok yolu vardır. Hafif boşluklarda, kompozit bonding veya porselen lamine uygulamaları yapılabilir. Bazı durumlarda, şeffaf plaklar ile ortodonti bir tedavi alternatifi olabilmektedir. Aşırı boşluklar, sabit ortodontik tedaviler gerektirebilir. Bazen dişlerin çok küçük olduğu durumlarda, hem ortodontik hem de arkasından restoratif tedaviler gerekebilir. Doğru tedavi alternatifi, yapılacak muayene ve analizler sonrası tespit edilmektedir.
Dişlerinizin öne doğru aralanarak açılması, dişi destekleyen dokularda bir hasar meydana geldiğini gösteriyor olabilir. Bu durumda bir dişeti hastalıkları uzmanı size yardımcı olacaktır.
Sağlıklı diş eti, rengi gülkurusu pembe olarak tabir edilen, dişler üzerinde basamak yapmadan bıçak sırtı sonlanan ve üst dokusu portakal kabuğu gibi görünendir. Yüzeyinin parlak kırmızımsı, şiş veya ağrılı olması ve çiğneme ya da fırçalama esnasında kanaması dişeti hastalığını gösterir. Bir diş eti hastalıkları uzmanı (periodontolog) size yardımcı olacaktır.
Kanal tedavisinden sonra oluşabilen bu renklenmeler, kanal tedavisinin sağlıklı olduğuna emin olduktan sonra, diş içine uygulanan beyazlatma ajanları ile düzeltilebilir. Beyazlatmaya cevap alınamayan durumlarda tek diş estetik kaplama yapılarak renk düzeltilebilir.
İmplant yerleştirme işlemi, lokal anestezi altında yapıldığı için işlem sırasında hiç acı hissedilmez. Anestezi etkisi geçtikten sonra ağızdaki cerrahi yaraya bağlı hafif rahatsızlık olabilir. Dikişlerin alınması için gereken 1 hafta boyunca ağrı kesici ile kontrol altına alınamayacak herhangi bir ağrınız olmayacaktır.
Bazı kişiler için diş hekimine gitmek en büyük kabustur. Bu endişenin temelinde, genellikle, iğne veya acı hissetmeye karşı duyulan korku vardır. İğne acısını azaltmak için, öncesinde topikal uyuşturucular sprey veya jel formunda uygulanabilmektedir. Eğer kişinin korkusu, diş hekimi koltuğuna karşı ise, sedasyon veya genel anestezi altında da bütün tedavileri yapılabilir. Sedasyon, muayenehane koşullarında uygulanabilen bir işlemdir.
Sosyal Medya